ISTORICUL PAROHIEI
ÎNĂLȚAREA DOMNULUI

Cu ajutorul bunului Dumnezeu, în Postul Sfintelor Paști, în anul Domnului 1994, s-au început lucrările de construcție a bisericii de lemn cu hramul ”Înălțarea Domnului”, de către Asociația pentru construirea Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic al Brașovului.
Autorul și șeful de proiect al lăcașului de cult a fost domnul Dipl. Arhitect Alfred R. Gheorghiu, iar proiectarea structurii de rezistență a clădirii a fost realizată de către domnul Inginer Vasile Pascu. S-a realizat fundația și structura de rezistență.
În anul 1996, la 1 iulie, lucrările au fost preluate de către Parohia Ortodoxă Blumăna III, pe teritoriul căreia se găsește și nominalizată de către Înalt Prea Sfinția Sa Dr. Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului. S-a consolidat structura de rezistență, turnul, structura exterioară și s-a montat clopotul.

În anul 1997 s-au realizat sistemele de hidroizolație, de încălzire și iluminat, iar în data de 21 decembrie 1997, s-a oficiat prima Sfântă Liturghie.
În cursul anului 1998 s-au confecționat catapeteasma, tetrapoadele, scaunul arhieresc și ușa principală din stejar sculptat, de către firma ”COMESO” S.A. din Timișoara. Iconostasul a fost pictat în stil neobizantin și s-a înzestrat lăcașul cu toate cele necesare cultului.
Toate acestea s-au realizat prin bunăvoința a numeroși sponsori, a Consiliului Parohial, a membrilor Asociației pentru construirea Catedralei, sub conducerea preotului paroh Victor Neamțu, fiind gata de sfințire.

Aceste lucrări, bineplăcute fiind lui Dumnezeu, pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor din parohia menționată, luându-le în seamă, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Dr. Antonie al Ardealului a delegat pe Prea Sfințitul Episcop vicar Visarion Rășinăreanu, care împărtășind cu dragoste cucernicilor preoți și tuturor credincioșilor arhierești binecuvântări, a săvârșit sfințirea dumnezeiescului lăcaș la 20 septembrie 1998, dând, cu acest prilej, povețe duhovnicești tuturor celor ce au participat la această prăznuire.

În anul 2005, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Dr. Antonie Plămădeală, a fost creat al doilea post de preot paroh, pentru nou înființata Parohie Blumăna XII, biserica de slujire fiind aceeași cu a Parohiei Blumăna III. În postul de paroh, pentru parohia Blumăna XII, a fost numit preotul Ciprian-Ionuț Robu, începând cu data de 1 iunie 2005.
La 29 iulie 2015, Părintele Profesor Dr. Victor Neamțu s-a mutat la Domnul, lăsând Parohia Blumăna III și pe credincioșii ei îndoliați de pierderea păstorului lor.

La 1 septembrie 2015, prin bunăvoința și cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Dr. Laurențiu Streza, preotul Ciprian Robu este transferat în postul de paroh la Parohia Blumăna III. În același an, la 1 octombrie, părintele Florin Aurelian Antonescu de la Parohia Calea Bucureștiului și la 1 noiembrie, părintele Dr. Cosmin Axente Coșorean de la Parohia Blumăna XII, sunt instalați, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Dr. Laurențiu, ca preoți parohi tot la altarul bisericuței de lemn.

După douăzeci de ani, în anul 2016, ca urmare a stării de degradare avansată a acoperișului din șiță al bisericii, s-a procedat la schimbarea și modernizarea lui prin montarea de folie hidroizolantă și tablă zincată (acoperită cu rocă naturală), precum și repararea și consolidarea structurii lemnoase a șarpantei. S-a realizat de asemenea sistemul pluvial al clădirii, inexistent până atunci.

Lemnul de pe pereții exteriori ai bisericii și de pe turlă a fost rașchetat, conservat, tratat și băițuit cu produse de înaltă calitate.
Soclul bisericuței a fost pavat cu piatră naturală.

În data de 19 iunie 2016, cu prilejul Praznicului Sfintelor Rusalii, în prezența credincioșilor bisericii, au fost sfințite cele trei cruci (noi) de turlă. Acestea au fost ridicate, ulterior, pe acoperișul bisericuței, respectiv pe turnul central.
În interiorul lăcașului de cult, a fost schimbată vechea pardoseală din lemn, s-a așezat un strat termic izolator, s-a turnat șapă în toată biserica și s-a pavat cu granit, peste care au fost așezate covoare noi.

În Sfântul Altar, Sfânta Masă a fost consolidată și acoperită cu granit și blat de marmură.
S-a procedat la schimbarea și modernizarea instalației de gaz, a celei electrice și a celei de încălzire, întocmindu-se proiecte de instalații noi, după toate normele în vigoare.
Au fost instalate candelabre noi, sistem de iluminat nocturn exterior, mobilier nou în Sfântul Altar și în biroul parohial, sistem de camere de supraveghere a clădirii (interior și exterior) și sistem audio nou.
S-au schimbat geamurile vechi din lemn, cu geamuri noi, acoperite cu folie tip vitraliu.

Pridvorul deschis al lăcașului a fost consolidat, au fost schimbați stâlpii de susținere din lemn cu stâlpi metalici îmbrăcați în lemn, s-a adăugat o rampă pentru cei cu neputințe fizice și o esplanadă la intrarea principală, amândouă placate cu granit, la fel ca și scările de acces în biserică.
S-au montat uși de stejar la ușa laterală și cea de la Sfântul Altar.

S-au îmfrumusețat lăcașul cu câteva icoane noi, de dimiensiuni mai mari și câteva candele noi.
Această lucrare de înnoire și primenire a dumnezeiescului așezământ a fost posibilă, în primul rând, prin purtarea de grijă caldă și părintească a Înalt Prea Sfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Dr. Laurențiu Streza, apoi prin sprijinul constant și susținut al PC Părinte Protopop Dănuț-Gheorghe Benga, prin jertfa și ajutorul financiar și material al Consiliului Parohial, al bunilor și darnicilor credincioși ai bisericii și a numeroși sponsori și oameni de suflet. În mod special, firma ”Termoconfort” S.A. Brașov, prin domnul Tudor Frâncu, s-a implicat în mod deosebit în lucrările realizate.

Toate eforturile au fost binecuvântate prin revărsarea Dumnezeiescului Har primit prin arhiereasca protie a Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Dr. Laurențiu al Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți slujitori și diaconi, în data de 26 decembrie 2016, a doua zi a Praznicului Nașterii Domnului, în ziua Soborului Maicii Preacurate.
Cu acest prilej, a fost resfințită biserica, s-au așezat Sfintele Moaște ale Martirilor în piciorul Sfintei Mese, a fost târnosită și pecetluită Masa Sfântului Altar .

La propunerea Părintelui Protopop Dănuț-Gheorghe Benga, a preoților parohi Ciprian Robu, Florin Antonescu și Cosmin Coșorean, a Consiliului Parohial și a credincioșilor bisericii, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Dr. Laurențiu Streza a acceptat ca Sfântul Lăcaș să primească al doilea hram: Soborul Maicii Domnului-cu data de prăznuire la 26 decembrie.

Cu această ocazie extraordinară, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a oferit acte de cinstire Consiliului Parohial, Comitetului Parohial și celor care au contribuit în mod semnificativ la restaurarea locașului de cult.

Bunul și Milostivul Dumnezeu să răsplătească din darurile Sale cele bogate tuturor celor care și-au adus prinosul lor de jertfelnicie la construirea, renovarea și înfrumusețarea acestei Sfinte Biserici.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!