În a treia zi de prăznuire a Naşterii Domnului, zi închinată cinstirii primului martir al creştinătăţii, Sfântul Arhidiacon Ştefan, credincioşii din Braşov au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit în Biserica „Înălţarea Domnului” şi „Soborul Maicii Domnului” din centrul civic al Braşovului, iar în soborul slujitor s-au aflat protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, cei doi preoţi ai bisericii, părintele Ciprian Robu şi părintele Florin Aurelian Antonescu, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Mulţi dintre credincioşii prezenţi au îmbrăcat costume populare şi s-au rugat împreună cu soborul slujitor pentru sănătate şi ocrotire cerească.

Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul „Anatoly” din Braşov.

Jertfă şi mărturisire după modelul lui Hristos

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre praznicul Naşterii Domnului şi importanţa sa în creştinătate. Mai apoi, ierarhul a vorbit despre martiriul Sfântului Arhidiacon Ştefan, moment care a deschis epoca de mărturisire creştină în lumea păgână.

„Acest mucenic, acest mărturisitor, Sfântul Arhidiacon Ştefan, a primit curaj cu cât confruntarea era mai puternică, încât a ajuns să mărturisească faptul că el este slujitorul lui Hristos şi că L-a văzut pe Mântuitorul Iisus Hristos care asculta mărturia lui. Acel moment de mărturisire a provocat acţiunea împotriva lui şi acuzatorii l-au omorât cu pietre. În partea finală, în loc să ceară Domnului să-i facă dreptate, pentru că ştia că el reprezintă dreptatea absolută fiindcă pe Hristos L-a apărat, s-a rugat lui Dumnezeu să nu le socotească lor acest păcat. Observăm o asemănare între mărturia pe care o aduce primul mucenic, jertfa pe care o face el şi jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Este o imitare, o urmare a ceea ce a făcut Mântuitorul Iisus Hristos prin cei care i-au urmat Lui. Ei au suportat cu aceeaşi nădejde trecerea din lumea aceasta în cea de dincolo printr-o jertfă”, a spus ierarhul.

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” domnului Valer Rus, managerul Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov, prefectului judeţului Braşov, domnul Mihai-Cătălin Văsii, inspectorului de Religie din judeţul Braşov, prof. Elena Popa şi doamnei Florenţa Şerban.

La final, cei doi preoţi de la biserica braşoveană i-au mulţumit ierarhului în numele comunităţii pentru prezenţa şi în acest an la Braşov în zi de mare praznic.

Credincioşii s-au închinat în faţa raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro