Ziua de 6 iunie 2019 a fost prilej de mare sărbătoare și aleasă primenire sufletească pentru întreaga Ortodoxie, întrucât Biserica strămoșească a prăznuit Înălțarea la Cer a Domnului nostru Iisus Hristos. Această zi are o dublă semnificație, întrucât este și ziua în care sunt pomeniți și eroii, ostaşii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

Pentru biserica noastră parohială, acest praznic a fost cu totul special, întrucât sărbătoarea Înălțării Domnului este primul hram al bisericii noastre. De aceea, așa cum era și firesc, încă din seara precedentă, s-a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie. Apoi, încă de dimineață, o mare mulțime de credincioși s-a adunat pentru a participa la slujbele bisericii, mulți dintre ei fiind îmbrăcați în straie tradiționale și purtând la piept tricolorul.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către un sobor de doisprezece preoți (veniți de la diferite parohii din Brașov), în fruntea cărora s-a aflat Preacucernicul Părinte Dănuț Gheorghe Benga, Protopopul Brașovului, cel care a și adus mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Doctor Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, pentru credincioșii și preoții parohiei (vezi fototecă). La momentul potrivit, un număr foarte mare de creștini s-au împărtășit cu Sfântul Trup și Scumpul Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

După Sfânta Liturghie a urmat slujba Parastasului pentru părintele doctor Victor Neamțu (primul paroh al bisericii), pentru enoriașii, ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii sfântului locaș adormiți în Domnul, dar și pentru toți eroii și martirii poporului român, din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pentru neam și țară. La această slujbă s-au mai adăugat încă o mulțime de preoți din diferite parohii brașovene, care au venit să prăznuiască alături de toți credincioșii prezenți la marea sărbătoare. (vezi fototecă)

După slujba de pomenire a celor adormiți, în sunet de clopote, s-a purces la slujba de înconjurare a sfântului lăcaș (săvârșită în cinstea hramului), citindu-se din Sfânta Evanghelie și rostindu-se ecteniile rânduite pentru acest moment. (vezi fototecă)

După încheierea slujbei, cu mare bucurie s-au împărțit aproximativ o mie de pachete, în dar din partea bisericii, pentru toți cei care au fost prezenți la momentul de mare sărbătoare al hramului.

Slavă Bunului și Milostivului Dumnezeu pentru toate!

Pr. Ciprian Robu