Zilele de 23 și 24 iunie 2019 au fost un prilej de mare bucurie pentru credincioșii bisericii noastre. Astfel, în contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română şi în urma dezbaterilor din cadrul Conferinţelor preoţeşti de primăvară, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitului Ardealului, duminica Tuturor Sfinţilor (23 iunie 2019) a fost declarată ZIUA PORTULUI TRADIŢIONAL ÎN ARHIEPISCOPIA SIBIULUI, urmând ca în 24 iunie 2019 să fie sărbătorită ZIUA UNIVERSALĂ A IEI.

Preţuită şi cinstită prin purtarea sa de numeroase personalităţi ale României ce au integrat în garderoba lor, spre exemplu regina Maria ori principesa Ileana, IA românească este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus, fiind de fapt o cămaşă de sărbătoare, din pânză albă, bumbac, in sau borangic, împodobită cu diverse broderii. Pe cât de simplă în tăietură, pe atât de profundă în semnificaţie, nu este doar piesa de bază a costumului popular feminin sau strict un obiect vestimentar tradiţional, ci mult mai mult: este un dor aşezat pe o pânză albă ce împodobeşte trupul, templu al Duhului Sfânt. Crucea reprezintă credinţa omului în Dumnezeu, în nădejdea Învierii, însăşi croiala iei având forma crucii, aşa cum se poate vedea în zona noastră, iar liniile drepte orizontale sugerează moartea, pe când liniile drepte verticale, viaţa. Liniile ondulate uşor ne trimit cu gândul la apă, la curăţenia şi purificarea pe care le aduce ea.

23 iunie nu este numai ajunul zilei sărbătorii Naşterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul sau popular Sânzienele ori Drăgaica, ci şi ziua când Biserica sărbătoreşte Duminica Tuturor Sfinţilor.

Din dorinţa de a ne pregăti atât trupeşte (prin cele mai bune haine româneşti, autentice şi păstrătoare a tradiţiilor şi a trudei moşilor şi strămoşilor) cât şi sufleteşte (printr-o curăţie interioară prin Taina Sf. Spovedanii) pentru marea sărbătoare a celui mai mare om născut din femeie Arhiepiscopia Sibiului propune ca ziua de 23 iunie să fie declarată Ziua Portului Tradiţional în Arhiepiscopia Sibiului.” (preluat din Comunicatul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Sibiului din 19 iunie 2019)

Urmând îndemnului părintesc al Păstorului eparhiei noastre, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitului Ardealului, credincioșii Bisericuței de lemn din Centru Civic au îmbrăcat cu mare cinste și entuziasm IA românească, pentru a fi prezenți la săvârșirea Sfintei Liturghii în zilele de 23 și 24 iunie a.c.. (vezi galeria foto) Cu siguranță, de acum înainte, cele două zile din an dedicate acestui veșmânt din portul popular românesc, vor fi onorate de cei care simt, trăiesc și gândesc românește.

Mai mult decât atât, ne folosim de acest prilej binecuvântat să lansăm invitația ca în fiecare duminică și sărbătoare, cei ce doresc și simt românește, să vină îmbrăcați în costum popular, pentru ca în felul acesta să arătăm că suntem mândrii de națiunea din care facem parte, că avem un tezaur inestimabil de păstrat și promovat și să încercăm ca prin aceasta să învățăm și copiii și nepoții să poarte cu drag acest veșmânt și să ducă mai departe tradițiile moștenite de la bunii și străbunii noștri. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!

Pr. Ciprian Robu